Steeds meer praktijken gebruiken deze onzekere tijd ten positieve en werken zelf actief aan content voor op de website, social media en bijvoorbeeld nieuwsbrieven. Dit gebeurt nu meer en meer via visuele content, waar video’s een belangrijk onderdeel van zijn. Echter net als voor elke andere communicatie-uiting is het belangrijk dat de video’s aansluiten bij de gewenste identiteit van de praktijk. Om goede video’s te maken zijn twee zaken belangrijk:
- De kwaliteit van de video
- De kwaliteit van de boodschap
In dit artikel geven wij tips over de kwaliteit van de video. In ons volgende blog gaan wij in op de kwaliteit van de boodschap.
Tips voor de kwaliteit van uw video
Tip 1: gebruik een goede camera
Allereerst is het belangrijk om een goede camera te hebben. Tegenwoordig zijn echter de camera’s op iPads en veel smartphones al zo goed, dat deze prima geschikt zijn voor het maken van eigen video’s.Het nadeel van smartphones is vaak alleen de kleine sensor. Dat kan in moeilijke lichtomstandigheden een rol spelen bij video. U kunt nou eenmaal niet alles in zo’n klein apparaat stoppen. De smartphone lens heeft dan ook zijn beperkingen en ondersteunt ook niet alle aansluitingen zoals een externe microfoon. Bovendien: met alle apps en foto’s die u maakt loopt een smartphone qua geheugen snel vol. De eerste vraag is dus hoe vaak wilt u video’s gaan opnemen en hoe hoog moet de kwaliteit zijn? Als u videocontent een vast onderdeel wilt maken van uw communicatie, dan raden wij aan om te investeren in een goede camera.
Tip 2: Houd de camera horizontaal
Voor het gebruik van video’s op social media platformen is het belangrijk dat u de video’s horizontaal opneemt. Zet uw smarthpone of tablet op een goede plek neer zodat deze stabiel en horizontaal staat. Gebruik evt. een selfie-stick of bv. nog beter een statief.. Let er dus op dat u horizontaal filmt. Let er ook op dat de smartphone/tablet op ooghoogte staat.
Tip 3: Zorg dat het geluid goed is
Zorg dat u duidelijk te verstaan bent. Neem eerst een stukje proefvideo op. Speel het af en luister of u goed verstaanbaar bent. Als u met één camera filmt, of dit nu een smartphone of andere camera is, kunt het geluid met de interne – ingebouwde – microfoon van die camera in principe opnemen. U hoeft dan dus géén aparte losse microfoon te gebruiken. Dit kan echter in bepaalde situaties mogelijk problemen opleveren:
- als de camera ver weg staat (omdat u bijvoorbeeld twee personen in beeld wilt krijgen) moet dat geluid over een lange afstand naar de camera toe. Gevolg is vaak een hoorbare ruis. Het geluid klinkt gewoon niet echt lekker.
- als u in een omgeving filmt waar het rumoerig is, pikt die ingebouwde microfoon al dat geluid ook mee. Die microfoon maakt geen onderscheid tussen spraak en voorbijrijdende auto’s of kletsende mensen op de achtergrond.
Dit kunt u verbeteren door een externe microfoon aan te sluiten. Nu zijn er voor zowel smartphones als camcorders hiervoor verschillende mogelijkheden. Het is dan belangrijk dat een camera een aansluiting heeft om zo’n externe microfoon aan te koppelen. Een “mic-aansluiting.”
Tip 4: zorg voor het juiste licht
Zorg ervoor dat het licht van de video helder is en niet te donker. Film bijvoorbeeld niet voor een raam. Het buitenlicht voorkomt namelijk een goed contrast. Ook overdag kunt u het beste het licht aan doen of een extra lamp gebruiken. Filmt u buiten, doe het dan in de ochtend of aan het eind van de dag omdat het zonlicht beter is. Maak altijd eerst een proefvideo, speel deze af en kijk of het licht goed is.
Tip 5: zorg voor een rustige achtergrond
Zorg voor een onopvallende achtergrond die niet storend is of afleidt. De kijker moet niet afgeleid worden door allerlei andere beelden. De boodschap komt het beste over als de video opgenomen wordt voor een egale wand (dit is wel afhankelijk van wat u wilt laten zien).
Tip 6: Houd het simpel
Houd het simpel en maak het vooral niet te ingewikkeld. Probeer niet met allemaal verschillende shots te werken als u niet weet hoe het werkt en naderhand alle verschillende opnamen tot 1 geheel wilt bewerken.
Tip 7: Tijdsduur
De tijdsduur van de video is afhankelijk van wat u wilt vertellen, voor welke doelgroep het is bedoeld en via welk kanaal u de video wilt verspreiden. Heeft u een informatieve boodschap dan zijn video’s van meer dan 10 minuten tegenwoordig heel normaal. Wilt u bijvoorbeeld uitleg geven over de ziekte van Parkinson (ontstaan, hoe mensen het kunnen herkennen), uitleg geven hoe fysiotherapie kan bijdragen en tips geven hoe mensen daar thuis het beste mee om kunnen gaan, dan kan deze video dus langer duren. Zo’n video wordt gemaakt voor een specifieke doelgroep en heeft een informatieve functie. Daarom mag deze dus langer duren. Wilt u echter een video-aankondiging maken voor het promoten van een nieuwe activiteit zoals een zwangerfit cursus? Dan is het weer belangrijk dat uw video tussen de 30 seconden en 1 minuut duurt.
Tip 8: monteren van de video
Het materiaal is gefilmd én u heeft een verhaal in uw hoofd. Nu moet u nog zorgen dat het een mooi geheel gaat vormen. Als u een video maakt met uw smartphone, is het wel zo handig om deze ook meteen op uw smartphone te monteren. U kunt zo het ongebruikte materiaal achteraf meteen verwijderen, dat scheelt een hoop opslagruimte. Welke apps zijn handig?
Naast bekende apps voor iPhone of Android – zoals iMovie (Apple) of Power Director (Android) – is WeVideo ook een simpele app om een video mee te monteren. Er zijn niet te veel opties (dat is prettig, want minder verwarrend) en binnen een paar minuten begrijpt u hoe het werkt. Handige monteer-apps op een rij:
- iMovie voor Apple.
- Power Director voor Android.
- WeVideo (Apple en Android).
- Movie Edit Touch voor Windows.
Daarnaast worden er nu ook steeds meer video’s meteen in Tiktok gemaakt. Afhankelijk van de doelgroep kunt u hier hele leuke video’s in maken en meteen bewerken.
Tip 9: Gebruik een goede en mooie thumbnail
De thumbnail is de eerste representatieve indruk van uw video en de inhoud van de video. De thumbnail wordt vooral gebruikt om nieuwsgierigheid te creëren. Een mooie en goede thumbnail is zeker wat socialmedia betreft een belangrijk en essentieel onderdeel geworden. Dit omdat er zoveel video’s zijn dat het nodig is u te onderscheiden.
De meest simpele manier om een thumbnail te maken is het YouTube voor u laten doen. YouTube genereert zelf tien thumbnails waar u uit kunt kiezen, als u een video upload. Deze worden echter willekeurig gekozen en zijn vaak niet de meest flatterende foto’s. Zelf maken is dus eigenlijk de beste optie. U kunt zelf met software een thumbnail exporteren van uw video en deze gebruiken. Nog beter is deze te bewerken met een titel zodat meteen duidelijk is voor uw (potentiële) cliënten wat ze kunnen of willen zien. Dit zelf maken vraagt wat photoshopkennis, of kennis van soortgelijke software.
Tip 10: Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Besteed het uit
Weet u niet waar u moet beginnen met het maken van video’s of heeft u geen zin om zelf alle video’s te gaan monteren? Besteed het dan uit. Als u het doet, doe het dan goed.
In onze volgende blog geven wij meer uitleg over de kwaliteit van de boodschap.
Bekijk hier onder een voorbeeld video van collega Iman: