Hoe vaak gebruikt u Google als informatiebron? Waarschijnlijk meerdere keren per dag. Het is immers de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Maar wist u dat YouTube stipt op nummer 2 staat? Dit biedt kansen voor uw zorgorganisatie! Julian vertelt in deze blog welke kansen dat zijn en deelt tips om uw video’s hoger te laten scoren in de zoekmachines.
Uw praktijk video’s hoger in de zoekresultaten
Wat veel mensen niet weten is dat YouTube video’s ook zichtbaar zijn in de Google zoekresultaten. Is het u opgevallen dat wanneer u een zoekopdracht invoert op Google u ook video-suggesties terugziet? Dit komt omdat YouTube onderdeel uitmaakt van Google. Door aandacht te besteden aan aantrekkelijke video-content voor uw zorgorganisatie, slaat u twee vliegen in één klap. YouTube werkt namelijk volgens hetzelfde zoekmachine algoritme als Google. U werkt dus niet alleen aan het informeren van uw potentiële patiënten via video’s, maar ook nog aan een goede vindbaarheid van uw zorgorganisatie. Op het moment dat u uw video’s volgens de richtlijnen van SEO inzet, komt u hoger in de zoekresultaten van zowel YouTube als Google terug. Benieuwd hoe u dit het beste kunt aanpakken? In deze blog geeft Julian 5 tips..
Waarom is YouTube de één na grootste zoekmachine ter wereld?
▶️ 85% van de mensen die afbeeldingen op Google zoeken,klikken op een thumbnail van een video als dit voor hen relevant is .
▶️ 79% van de internetgebruikers geeft aan een YouTube account te hebben.
▶️ YouTube is gelokaliseerd in meer dan 100 landen en in 80 verschillende talen.
▶️ Elke dag kijken mensen in totaal meer dan een miljard uur aan video op YouTube en genereren miljarden views.
Hoe belangrijk is de afspeeltijd van uw praktijkvideo’s?
Met de afspeeltijd bedoelen we niet de lengte van uw praktijkvideo, maar de tijd dat mensen daadwerkelijk naar uw video kijken. U kunt het in principe vergelijken met de tijd dat iemand op uw website rondkijkt. Hoe langer de bezoeker op uw website zit, hoe meer betrokken de bezoeker is bij uw content. Datzelfde geldt ook voor uw praktijkvideo, hoe langer iemand naar een bepaalde video kijkt, hoe groter de betrokkenheid en hoe meer uw praktijkvideo beloond wordt met een hogere ranking dankzij het algoritme. YouTube optimaliseert het zoeken en de vindbaarheid(?) van video’s door rekening te houden met de hoeveelheid afspeeltijd die uw video’s in totaal opleveren.
Verhoogt u uw afspeeltijd? Dan is de kans groot dat YouTube uw video’s promoot bij uitgelichte video’s. Dit leidt vervolgens weer naar meer bezoekers op uw website, meer views en dus ook meer volgers. Weet u niet hoe u de afspeeltijd van uw praktijkvideo kan verhogen? Lees dan deze drie tips:
Drie tips om uw praktijkvideo’s te optimaliseren
- Gebruik een aantrekkelijke intro
Een kijker bepaalt onbewust in de eerste 15 seconden of hij een video verder wil kijken. Een pakkende intro helpt om direct de aandacht te trekken.
- Deel uw video’s slim in.
Het is belangrijk om uw video goed gestructureerd op te bouwen. Denk aan de boodschap die u over wilt brengen en hoe uw video eruit komt te zien.Deel bijvoorbeeld niet aan het begin van uw video uw socials. Benoem deze juist aan het einde.
- Maak gebruik van afspeellijsten
Op het moment dat een bezoeker op uw afspeellijst klikt, krijgt de bezoeker automatisch uw andere video’s te zien. Klikt de bezoeker op een video die in een afspeellijst staat? Dan staan de andere video’s bij de suggestie video’s.
Gebruikt u al sleutelwoorden bij uw praktijkvideo’s??
Omdat YouTube een onderdeel is van Google, werkt het op een soortgelijke manier om bovenaan in de zoekresultaten te komen. Sleutelwoorden spelen een belangrijke rol bij het bepalen of een artikel/video van belang is in hun zoekmachines. De gemiddelde zorgorganisatie zal hier geen rekening mee houden en ‘gewoon’ een video uploaden. Hierdoor loopt u al snel een groot aantal views mis. U moet een video dezelfde behandeling geven als een blog op een website. Doe goed onderzoek naar de juiste keywords die van belang zijn in uw video.
Zorg voor een long tail keyword
Stel dat u een video heeft gemaakt die uitleg geeft over manuele therapie, gebruik dan ook sleutelwoorden die met manuele therapie te maken hebben. Omdat manuele therapie een breed begrip is, raad ik aan om uw keyword zo specifiek mogelijk te maken. Op dat moment spreken we van een long tail keyword. Zo verandert uw keyword van ‘manuele therapie’ in: ‘Manuele therapie Fysiotherapie Rotterdam fysio naam’.
Hoe optimaliseert u uw praktijkvideo?
Bij het optimaliseren van uw praktijkvideo’s, spelen keywords een belangrijke rol. YouTube let streng op de keywords en hoeveel ze van belang zijn op de inhoud van uw video. Daarnaast speelt het onderwerp ook een belangrijk rol als u hoger in YouTube wilt komen. Probeer onderwerpen te vinden die gericht zijn op beginners. Een voorbeeld hiervan is “oefeningen bij rugklachten”, of “oefeningen om af te vallen” . Deze onderwerpen doen het ontzettend goed in de zoekresultaten van zowel Google als YouTube. Voordat u hierop inspeelt, is het belangrijk om van tevoren te controleren of andere video’s hier ook op inspelen en hoeveel views dit op kan leveren.
De titel van uw praktijk video
Het is belangrijk om uw videotitel zo goed mogelijk te omschrijven. Gebruik uw keyword aan het begin van de titel. Zo snapt zowel het algoritme van YouTube,als de bezoeker, direct waar de video over gaat. Enkele voorbeelden van titels die altijd goed scoren zijn:
▶️ ‘Hoe kun je’ (voorbeeldvideo)
▶️ ‘Hoe ik dit heb gedaan (casus)’
▶️ ‘Wat is (uitlegvideo)’
▶️ Lijstje met tips, denk aan een top 10
Meta omschrijving
De video-omschrijving speelt, net als de titel van uw praktijkvideo, een grote rol in de zoekresultaten van YouTube. Het is daarom belangrijk om uw video een goede omschrijving te geven. en het onderwerp daarbij te creëren. Alles moet op elkaar aansluiten. Zet hier in waar de video over gaat en een link naar uw social media kanalen en contactgegevens.
Concurrentie
Kijk goed naar wat soortgelijke zorgorganisaties doen op het gebied van YouTube. Kijk eerst naar welke zorgorganisaties op de eerste pagina komen bij bepaalde zoektermen en waarom zij op de eerste pagina vindbaar zijn. Wat voor lengte hebben hun video’s? Dit kan enorm helpen bij de groei van uw vindbaarheid.
Hoe promoot ik mijn video’s en hoe maak ik ze aantrekkelijk?
Promotie van uw video’s speelt een belangrijke rol bij het aantal views en het bereik van uw video. Zo heeft u de mogelijkheid om uw praktijkvideo op verschillende kanalen te delen. Denk bijvoorbeeld aan uw persoonlijke blog, website en social media kanalen. Probeer zoveel mogelijk naar uw praktijkvideo te linken. Vraag daarnaast bijvoorbeeld aan uw collega’s om uw praktijkvideo zo veel mogelijk te delen.
Thumbnail
Een thumbnail is de afbeelding van uw praktijkvideo die de bezoeker als eerste ziet wanneer zij naar een video zoeken. Thumbnails spelen een belangrijke rol om meer kliks op uw praktijkvideo te krijgen. Hoe meer kliks de praktijkvideo heeft, hoe beter uw ranking in de zoekresultaten. Gebruik daarom aantrekkelijke thumbnails die uitnodigen om verder te klikken.
Tip: De resolutie van een YouTube thumbnail is 1280 x 720 pixels.
Heeft u aan alles gedacht en komt het allemaal overeen met de inhoud van uw video? Denk hierbij aan een aansprekende thumbnail, goede titel, passend keyword en duidelijke omschrijving. Al deze factoren hebben invloed op de plaatsing van uw video in YouTube.
Kunt u hulp gebruiken bij het maken en plaatsen van aansprekende praktijkvideo’s?
Dan bent u bij ZorgPromotor aan het juiste adres. Kijk voor de mogelijkheden zeker even op onze pagina.